Fe. Rūgšti kava.

Taip aš sakydavau atėjęs į parduotuvę, kai Andrius, neva gavęs naujos kavos paragvimui, įbrukdavo į rankas ką tik išspaustą espresso puodelį. Šitai kartojosi ilgai, kol, kažkodėl, ta rūgštelė pradėjo patikti. Nors kai kurią (tą, nemaloniai sukančią pilvą) ir dabar palieku už “borto”.

Kadangi per pastaruosius keletą metų teko parduoti kilogramą kitą kavos pupelių savo draugams, artimiesiems ir net nepažįstamiems, dažnai ir iš jų lūpų (ar veido) “išgirsdavau” – neduok die ta tavo siūloma / dovanojama kava bus rūgšti… Ir nemeluosiu, daliai pirkusių ji pasirodydavo rūgštesnė, nei aš įsivaizdavau – visgi skirtingi ir subjektyvūs tie skoniai.

Tačiau per tuos pačius metus atsirado ir truputis žinių, kodėl tos rūgštelės ne visada reikėtų vengti, bijoti, o kartais, gal net verta paieškoti.

Pradžiai, 3 sakinių teorija – rūgštingumas vs. rūgštumas. Rūgštingumas – tai kavos savybė ir jos lygis priklauso nuo įvairių elementų (augimo aukštingumo, apdorojimo proceso, skrudinimo). Tuo tarpu rūgštumas, manau, kad yra pusiau skubėjimo ar pramoninis brokas, kuris “išlenda” norint turėti kuo daugiau žaliavos skrudinimui, tad pupos nuo kavamedžių nurenkamos pusiau žalios ir t.t. Tad apie antrą elementą ir nerašysiu, nes šitas ir yra “fe”, kuris suka pilvą.
Kaip minėjau, rūgštingumas yra gera kavos savybė ir vertinama tiek aukšto, tiek žemo rūgštingumo kava. Tiesiog, gal kurį kartą paragavai netinkamai paruoštos ir “nurašei” su visam? Jei visgi surizikuotum dar kartą parodyti liežuviui, kad yra tos malonios rūgštelės ir kavoje, gali užsukti tiek pas mus, tiek pas bet kurį manufaktūrininką, pvz. pas Greta iš coffee inn lab’o, pas TASTE MAP’us ar tiesiog į VERO Coffee HOUSE ir paprašyk kavos su rūgštele. Gal net nustebsi, nes dažnai rūgštelė įneša vaisių poskonių ir elementų. Jei pas juos užsukti nepavyktų, paprasčiausiai paieškok kavos iš Afrikos.

Žinau, kad yra ir tokių, kurie sako (sakys) tvirtą NE rugštelei. Tad pasikartosiu, kiekvieno skonis yra skirtingas ir subjektyvus – svarbu žinoti kas patinka, o kas ne.

Taigi kaip lengviau išsirinkti žemo rūgštingumo kavą, jei jos ieškai ne maximos lentynoje?

  • galima rinktis tiesiog natūraliai žemesnio rūgštingumo kavą (pvz. Brazilija, Sumatra, India).
  • Taip pat, rūgštingumas mažėja skrudinant kavą kuo tamsiau, tad jei išsirinksite tamsaus ar itin tamsaus skrudinimo kavos, liežuvis turėtų nenukristi :)
  • Tačiau, jei būtų noras rasti ne tik kavos, bet išgirsti ir įdomių istorijų apie ją – užsukit pas tuos pačius, kur minėjau anksčiau, nes tiek vieni, tiek kiti turės ne tik iš ko rinktis, bet ir ką papasakoti.